woensdag 20 juli 2011

En dan weer thuis

Maandagmorgen snorkelden we nog tussen prachtig gekleurde vissen en nu (dinsdag) zijn we weer aan de andere kant van de wereld: thuis.
Aangezien de weersberichten beduidend beter waren dan de dagen ervoor hebben we zondag besloten op onze laatste vakantiedag in Thailand mee te gaan met een snorkel-trip. In een halve dag met een grote speedpoot naar drie eilandjes om wat te zwemmen, te snorkelen en uiteraard te relaxen.
Dat betekende wel dat we om een uur of 6 moesten opstaan om op tijd klaar te staan voor de taxi die ons zou ophalen. Hoewel we de indruk hadden dat we naar een aantal ongerepte eilandjes zouden gaan, bleek de commercie hier in de volle omvang te hebben toegeslagen. Toch hadden we ook dit niet willen missen. Het zwemmen tussen scholen vis was voor ons weer een bijzondere ervaring. En natuurlijk waren de drie lokaties aangename plekken.
Toen we na de middag terugkwamen in het hotel wachtte ons een verassing, we konden één van de kamers niet meer in. Bij navraag bij de receptie bleek dat we eigenlijk voor twaalven de kamers hadden moeten verlaten. Beetje vreemd omdat bij het inchecken duidelijk was aangegeven dat we om 18:30 uur zouden worden opgehaald. Één van de kamers hebben we gauw opgeleverd, de andere nog maar even tot eind van de middag aangehouden. Konden we voor de laatste keer naar de zee, nog even douchen, de koffers in te pakken en te wegen om na wat te eten naar het vliegveld van Phuket te worden gebracht.
De chauffeur stond, zo als voor ons inmiddels gebruikelijk, ruim op tijd gereed om ons op te halen.
Kort en bondig de vliegreizen terug verliepen bijzonder vlot. Het wachten op de luchthaven in Bangkok was wat minder omdat onze vlucht om 02:30 uur plaatselijke tijd zou vertrekken en de oogjes zwaar werden. In het vliegtuig gingen de ogen dan ook snel dicht, tot om half vier de warme maaltijd voorbij kwam...

Een groot gedeelte van de vliegreis hebben we min of meer slapend doorgebracht.
Toen we tegen negenen op Schiphol aankwamen was het een graad of 15, wat anders dan de 30+ die wij gewend waren, maar viel gelukkig mee.
Op Schiphol zijn we geïnterviewd door een journalist van de Telegraaf voor een artikeltje over ervaringen van terugkomende vakantiegers. In de zaterdageditie van 6 of 13 augustus zal dit resultaat te zien zijn. 
De treinreis terug verliep door wat incidenten in de Schipholtunnel wat minder voorspoedig. Om 13:00 uur waren we na een bijzonder geslaagde vakantie weer thuis.
Bedankt voor de leuke reacties via mail en blog. Leuk te zien dat het thuisfront ons gevolgd heeft. Op de één of anderewijze zijn een aantal reacties op de blog niet gepubliceerd. Waar at aan ligt zoeken we nog even uit.


 

zondag 17 juli 2011

Voorlaatste dag Phuket

De hi-speed internetverbinding in ons hotel is zo snel, dat we besloten hebben de foto's van hier per postduif te versturen. Wellicht zijn die foto's eerder in Nederland dan het uploaden van deze blog. Verder een prima hotel.
Vandaag hadden we onze eerste volledig zonnige dag. De afgelopen dagen waren we ook op het strand te vinden in onze ligstoelen, waarbij het of bewolkt of in de tweede helft van de middag ging regenen. We waren, maar met name de meiden, ondanks de gehele dag bewolking, behoorlijk verbrand. Vooral in het gezicht.
Een dag zijn we i.v.m. regen niet naar het strand geweest. Die dag zijn we met een lokale bus richting de plaats Phuket gegaan. Bij een groot winkelcentrum zijn we eigenlijk te vroeg uitgestapt. Het winkelcentrum hadden we gauw gezien. Toen we op de bus naar het centrum stonden te wachten, kwam er weer een stevige bui op ons af. Gelukkig kwam op dat moment de bus terug eraan. Die hebben we om ons droge vege lijf te redden, maar genomen.
In onze opsomming van de verkoopactiviteiten op het strand kunnen we nog een aantal toevoegen: mais, donuts, ruggenkrabbers, reistassen, riemen, verschillende goede doelen, aloe vera creme, schemerlampen, vazen, nagelgarnituur, kimono's, parelsnoer, nootjes, bikini's, toilettasjes, hoofddoekjes, placemats, magneetsouveniers.
Kortom dagelijks trekt een bont verkoperspeloton aan de strandgasten voorbij.
Vandaag viel ons op dat mensen om ons heen, geen Nederlanders, zomaar de prijs betalen die wordt gevraagd. Zo zijn wij dus niet. Wij hebben twee fluiten gekocht voor dezelfde prijs als onze buurman voor 1 neertelde. Dat stemt tot tevredenheid en streelt onze reputatie.
Of we morgen de blog kunnen bijwerken weten we niet.
We gaan morgenvroeg  op tijd weg om bij een aantal eilandjes te gaan snorkelen. Daarna is het tijd om de koffers te pakken om vervolgens naar het vliegveld te worden gebracht.
De verwachting is dat we dinsdagmorgen rond 9 uur (NLtijd) op Schiphol landen.

vrijdag 15 juli 2011

Eerste dag Kata beach Phuket

Gisteravond zijn we op zoek gegaan naar een restaurant.
Bij iedere eetgelegenheid waar wij in de buurt kwamen, stond iemand om mogelijke klanten aan te spreken en naar binnen te lokken. Overigens geldt dat ook voor maatkledingzaken, massagesalons en wat je verder kunt bedenken. In eerste instantie reageer je beleefd, maar op een gegeven ogenblik is het irritant en word je baldadig. De standaardopeningszin is 'Where you from'. Ons antwoord is inmiddels 'From there', om vervolgens door te lopen.
Vanmorgen zijn we naar het strand gegaan. De zon scheen, de temperatuur prima in orde. Voor de ligstoelen op het strand moet je betalen, naar voor ons westerse maatstaven. Het prijsniveau ligt hier aanmerkelijk hoger dan we tot nu toe gewend zijn, hoewel dat nog steeds lager is dan Nederland.
Op het strand word je voortdurend lastig gevallen door verkopers van allerlei spullen: tafelkleden, papieren parasols, handdoeken, pinda's, waaiers, zonnebrillen, hangmatten, placemats, laserpennen, omslagdoeken, jurken, blouses, fruitmanden, vegertjes, horloges, nekkussentjes, waxinelichtenhouder in de vorm van een olifant, panfluit, ringen, hennatatatoes, yogatrainingen gezelschapspelletjes en hoeden. Ongetwijfeld hebben we vast wel iets vergeten. Ook dit wordt op een gegeven ogenblik irritant. Of we doen of we niets zien en horen, of we geven een dom antwoord. Op de vraag 'Where you come from' noemen we een willekeurig land en op de vraag of we Engels spreken is het antwoord 'No'.
Toen na tweeen de lucht flink donkerder werd, zijn we naar ons hotel gegaan. Toen we daar aankwamen, begon het flink te regenen.
Na de regenbui bleek het hotelzwembad een prima plek te zijn.
Vanavond heerlijk gegeten in een restaurant. Wel wat duurder, maar niet iemand voor de deur die je naar binnenlokt. Heerlijk!

woensdag 13 juli 2011

Chiang Mai naar Phuket

We beginnen al aardig doorgewinterde reizigers te worden.
Vanmorgen eerst even een grote kever op onze hotelkamer gevangen om vervolgens te gaan ontbijten.
Na het ontbijt hadden we tijd genoeg om het gewicht binnen de normen te verdelen. Een meegenomen kofferweger is hierbij een handig hulpmiddel.
We waren ruimschoots op tijd om beneden in de lobby nog even te facebooken en reacties op onze blog te bekijken. Iedereen is weer op de hoogte van een en ander.
Toen onze chauffeur arriveerde, kwamen Wan en Pi toevalligerwijs met een busje vol gasten aangereden. Na het afscheid waren we in korte tijd op het vliegveld. Als ervaren globetrotters checkten we probleemloos in. Als je ergens zit te wachten valt je vaak wat op. In dit geval viel ons een Nederlander op die wat minder goed het meegetorste gewicht over de koffers en handbagage had verdeeld. Om extra kosten te uit te sparen ging hij onder het nodige gemopper het spul herverdelen. Uiteraard lag het niet aan hem, terwijl, volgens hem, anderen wel veel meer mochten meenemen.
Het vliegtuig waarmee wij naar Phuket vlogen, een Airbus A320 200, blonk niet uit door beenruimte. Gelukkig was het vliegtuig niet helemaal vol, zodat de ruimte wat beter verdeeld kon worden. Onderweg zaten we vaak boven of in de wolken.
Toen we in buurt van Phuket kwamen, begon het te regenen. Na het wachten op de koffers gingen we naar de uitgang, waar we door iemand van de reisorganisatie werden opgevangen om naar het Suger Palm hotel (Kata beach) te worden gebracht. Deze chauffeur hield er, net als andere Thai, een bijzondere rijstijl op na. Dat we zo weinig ongelukken hebben gezien verbaasd ons nog steeds, zeker in de regen.
Het hotel is een plaatje. We hebben twee geschakelde kamers, die fraai zijn ingericht. Het strand is op loopafstand, de zee kunnen we vanaf het balkon zien.
Kortom de ingredienten voor een leuke laatste week(je) zijn aanwezig.
Volgens het hotelpersoneel is het weer morgen prima. We zijn benieuwd.....

dinsdag 12 juli 2011

Dag 12:Chiang Rai - Chiang Mai.



Vandaag was het alweer de laatste dag van onze rondreis in het noorden van Thailand. Vanochtend al weer vroeg ons mooie resort verlaten om de paleistuin van de moeder van de koning te bekijken. Veel mooie bloemen en planten maar ook mooie en vreemde insecten gezien.  Vervolgens richting Myanmar (voormalig Birma) gegaan. Bij de grens wederom een markt bezocht. Daarna richting de gouden driehoek. Dit is het drielandenpunt van het noorden. Vroeger werd hier veel opium verbouwd en verhandeld. Uiteraard staat ook hier een boedha, en wel de "Happy boedha". Als je geld doneert, door dit in de mond van de draak te gooien zegt de happy boedha: 'Ha,ha,ha,   Happy boedha'. Onze gids vond dit helemaal geweldig en bleef geld gooien en lag dan helemaal in een deuk. Daarna gingen we op weg naar de volgende tempel, maar we kwamen in een religieuze optocht terecht. Erg leuk om die traditie te kunnen bekijken. Als laatste gingen we, ja je raad het al, weer naar een tempel.  Wel een prachtige deze keer. Deze was wit met zilver. Door de verhalen van de gids erbij is het wel interressant. Maar nu hebben we wel genoeg tempels gezien.  Morgen vliegen we naar Phuket, waar we kunnen uitrusten en alles nog eens rustig de revu kunnen laten passeren.

Dag 11: Op weg naar Chang Rai

Na de spectaculaire dag van gisteren, was het vandaag een stuk rustiger.
Om het programma maar eens te volgen: naar een Chinese gemeenschap; bezoek aan een theeplantage en uiteraard een tempel.
Vanmorgen had onze gids een verrassing voor ons door eerst een grot te bezoeken. De betreffende grot zit achter een tempel en diende als vluchtplek tijdens diverse oorlogen met Birma.
Zoals uit eerdere blogberichten is gebleken, hebben we het erg getroffen met Wan. Hij is in voor een geintje en zet regelmatig de lachspieren aan het werk.
Naast een gids, hebben we ook de beschikking over  een chauffeur, Pi Det. Door Wan aangeduid als mr. Death.
Pie is de rust zelve als chauffeur. Dit is dan ook de reden dat we tot op heden (te) laat op onze plaats van bestemming aankwamen. Op weg naar de tempel hebben we even een koffie/theepauze ingelast. Dit was bood tevens de gelegenheid wat etenswaren voor onderweg in te slaan. Wan wist ons te verassen door ons op een lekkernij te tracteren, onder zijn motto 'when you never trie, you never die'. We hebben vanmorgen genoten van gefrituurde meloenpitten. Voordat je ze kunt eten, moet je overigens eerst met je tanden het schilletje openbijten. Het pitje is heerlijk. Afgelopen dagen hebben we ook reeds lotusbloemenpitten gegeten.
De bijzondere tempel die we bezocht hebben, is op een hoge heuvel gebouwd. Vanaf die plek heb je een fraai uitzicht over de Kokrivier en kun je een blik op Myanmar (Birma) werpen.
Na dit bezoek zijn we op weg gegaan naar de Chinese gemeenschap. Voordat we daar aankwamen stopten we ergens in de middle of nowhere. Hier bleken ananassen te groeien. Naast het feit dat we nu weten hoe anassen gekweekt worden, weten we ook dat ze niet aan grote bomen groeien, maar eigenlijk hele kleine struiken zijn. Wan heeft twee anassen gekocht om onderweg op te eten. Hij kon er 5 kopen voor 20 baht, 45 eurocent.
Toen we  bij de Chinesen kwamen, heeft Wan een groot mes geregeld en op professionele wijze een van de anassen gevierendeeld. Tijdens de door de Chinesen diverse geserveerde theesoorten, genoten we ook van de sappige ananas.
Na het bezoek aan de Chinese gemeenschap, zijn we nog even wezen kijken bij een theeplantage. Ook dit gaf weer een andere kijk op de theeproductie. Een theeplukker verdient 8 baht per kilo geplukte theeblaadjes. Er vanuitgaande dat per dag zo'n 20 kg geplukt kan worden, dan levert dat een dagloon van 160  baht op. Volgens onze rekenmethode is dat 4 euro.
Bij het teruglezen van deze blog is ook deze dag weer een bijzondere geweest.
Overigens zijn we vanavond nog naar de nightmarket in Chiang Rai geweest. Dit was een verademing omdat we niet voortdurend aangesproken werden om dingen te kopen.
Morgen gaan we o.a. naar Birma. We zijn al gewaarschuwd....

maandag 11 juli 2011

Dag 10: Pai - Chiang Dao



Na een rustig ontbijtje gingen we opweg naar hetgeen wat volgens ons een van de hoogtepunten van de reis moest gaan worden, namelijk het olifantenkamp met olifantrijden. We hebben lang naar deze dag uitgekeken en nu is het alweer voorbij! Na een lange rit van zo'n 3 uur kwamen we aan bij het olifantenkamp. We moesten wat haasten want onze chauffeur rijdt wat rustiger dan de gemiddelde Thai, iets wat onze gids misschien niet goed in had geschat. Kwamen we om 11 uur aan terwijl de show ook om 11 uur startte. Maar met het geluk dat we deze vakantie al vaker hebben gehad, was de show nog niet begonnen en konden we van de show gaan genieten.. Eerst konden we bewonderen hoe de olifanten een bad namen, een prachtig gezicht! Hierna volgde een show waarin de dieren al hun kunsten lieten zien, tot het schilderen van een prachtig zelfportret aantoe. Wij verbaasten ons over de zeer fijne motoriek van de grote dieren.
Na de lunch was het tijd om een ritje te gaan maken op de olifanten.  In tweetallen zaten we op een bankje op de rug van de dieren. Het voelde wat vreemd, want het leek alsof je telkens in een diepe kuil zakte. Het was een prachtige rit door de natuur. Halverwege kregen we de kans om zelf op de plek van de bestuurder te gaan zitten net achter het hoofd van de olifant, zonder stoeltje. De bestuurder liet ons toen zelfstandig rijden zodat hij foto's kon maken, spannend maar iets wat we zeker niet hadden willen missen! Toen we van de olifanten af moesten waren we nog niet terug in het kamp, we moesten terug met een traditionele 'ossenkar'. Ook hierbij moesten franka en Kyra voorop gaan zitten zodat de bestuurder foto's kon maken, wat voor hen een manier was om een fooi binnen te halen.
Na dit avontuur was het tijd voor een rustigere activiteit. We gingen met een bamboevlot over de rivier een tochtje maken door de mooie natuur. Heel mooi en vooral erg rustig.
Kortom een prachtige dag met veel natuur om nooit te vergeten!

Dag 9 Mae Hong Son - Pai

Na een wat vreemde nacht, zijn we op weg naar de "langnekken". Het was een komische rit: Franka ontdekte haar verborgen talent. Ze vroeg aan de gids in het Thais of het morgen zou gaan sneeuwen. En jahoor, hij verstond het. Iedereen lag in een deuk, zelfs de chauffeur die geen engels verstaat. Hij verstond het dus ook, haha. Maar goed, terug naar de langnekken.Dit is een bergstam afkomstig uit Birma. De vrouwen hier dragen bronzen ringen om hun nek. Heel zwaar want we hebben het zelf geprobeerd, althans de vrouwen natuurlijk. Elk jaar komt er een ring bij en een vrouw vertelde dat haar ringen wel 4 (!) kilo wogen. Vervolgens gingen we naar de grotten van Tham Lod. Op een bamboevlot voeren we de grot in. Het was een mooie natuurlijke grot met veel vleermuizen en vissen. En het stonk er ontzettend! Franka en Kyra lagen helemaal in een deuk toen Franka probeerde het woord 'grot' aan de Thaise gids te leren. Er kwam iets uit van 'kggrosttss' met een heel raar gezicht erbij.
Na de grotten gingen we naar de volgende bergstam. Daar aangekomen liepen we achter de gids aan het dorpje in. Niet alleen wij liepen mee maar we werden achtervolgd door een groep kinderen die ons heel interessant vonden. Ook stonden ze raar te kijken naar het schermpje van het fototoestel. Dit was het laatste bezoek van deze dag. We gingen naar ons resort wat ook weer prachtig gelegen was tussen de bergen.
Vandaag een nieuwe dag met weer veel leuke dingen. Maar eerst twee en een half uur in de bus....

Dag 8 Chiang Mai - Mae Hong Son

Uit Chiang Mai zijn we vertrokken voor de rondreis door het noorden. We hadden een lange dag voor de boeg. Voor we op onze eindbestemming aankomen  moeten we meer dan 1850 bochten nemen. Een aantal hoogtepunten: een waterval met een verval van 80 meter, een bezoek gebracht aan een Karenstam, dit is een bergstam. Prachtig om te zien hoe  die mensen leven. Kyra kreeg hier last van de warmte en ging van haar stokje. Gelukkig ging het later weer goed. Om ongeveer 7 uur kwamen we bijons hotel aan. Terwijl we aan het inchecken waren viel de stroom uit. Jammer want dit was juist zo'n bounty hotel. Via smalle paadjes moesten we naar onze huisjes. Alles was glad, nat en heet. Geen airco dus, dan maar snel iets eten in het restaurant. Volgende  probleem: Franka ziek. Moeilijk hoor alles in het donker vinden als je onbekend bent. Ook Geessinus snachts niet lekker, maar alles is weer goed. Al met al toch een prachtige dag.

donderdag 7 juli 2011

Fietstocht in de natuur bij Chiang Mai


Zoals we in de vorige blog al aangaven, vandaag onze belevenissen van de fietstocht.
Vanmorgen werden door onze gids met de auto opgehaald.
Toen we op het vertrekpunt van de tocht aankwamen, stonden de fietsen al klaar. Net als koel drinkwater voor onderweg.
Eerst kregen we uitleg over de werking van de fietsen, om na een proefrondje op het terrein van het vertrekpunt de tocht te beginnen. Waar we aan moesten wennen was dat we links van de weg moesten fietsen. Dat went vrij snel, hoewel de neiging rechts te gaan rijden, wel aanwezig bleef.
Onderweg werd allerlei uitleg gegeven.
We zagen een oma met een kleinkind vis vangen in een beekje en zijn op een lokale boerderij geweest. We weten nu waarom de oorspronkelijke huizen op palen zijn gebouwd. Dat de huizen twee trappen hebben, een woon- en slaapkamer en een apart kookgebouwtje. Voor de opslag van rijstzaad heeft de boer een apart gebouw op palen, zonder trap.
Op de boerderij zagen we naast een hertensoort, waarvan de geweien wordt gebruikt voor medicinale doeleinden en als voedsel, allerlei plantensoorten die bij ons in de huiskamer voor de sier staan.
Na dit bezoek zijn we naar een rijstveld geweest, waar in de brandende zon een aantal dames bezig waren de opgekweekte rijstplantjes uit de grond te trekken en samen te binden in bosjes. Lucie, Franka en Kyra hebben dit ook even uitgeprobeerd. De boer, tevens burgemeester, sneed de bosjes rijstplanten af op een bepaalde lengte. Deze rijstplantjes worden in de bekende onder waterstaande grond geplant.
In deze omgeving wordt twee keer per jaar rijst geoogst.
Na dit indrukwekkende bezoek zijn naar een stuwmeer geweest.
Dit stuwmeer zorgt voor voldoende watertoevoer van de rijstvelden en voor electriciteitswinning.
Hierna was het de hoogste tijd voor een prima verzorgde lunch.
De tocht werd vervolgd naar een Boedistisch crematorium. Dit is nou niet direct het eerste wat bij je opkomt om te gaan doen tijdens een vakantie, maar met de goede uitleg van onze gids gaf dit een goed beeld over de leefwijze hier. Wij vonden dit heel indrukwekkend.
Als laatste onderdeel stond een bezoek aan een 'basisschool' op het programma. De school bestaat uit 3 onderdelen: kleuters (t/m een jaar of 5; dan 6 klassen 'basis'; met een vervolg tot een jaar of 15.
Daarna zijn er vervolgopleidingen mogelijk. Kinderen gaan in uniform naar school. We zijn de hele school doorgeweest, in de klassen geweest, en zelfs met een muziekles meegedaan. Bij de grotere kinderen, die engels als vak hebben, was enige communicatie mogelijk. Leerlingen van een van de klassen waren bezig met een soldeerbout van plastic flessen siervoorwerpen te maken. Heel leuk om te zien.
Voor ons was dit tot nog toe een van de hoogtepunten van onze rondreis door Thailand.

Eerste vrije dag in Chiang Mai

Na een aantal intensievere dagen, hadden we vandaag een wat rustiger dag. Na het ontbijt zijn we wandelend op weg gegaan naar onze reisorganisatie om een excursie voor morgen te regelen.
Toen we er achter kwamen dat we verkeerd gelopen waren, in de hitte, zijn we met een tuktuk naar het goede adres gebracht.
Nou ja, goede? Eigenlijk een paar honderd meter te ver bij een andere organisatie. Maar daar werden we keurig naar het juiste bedrijf verwezen.
Na al deze zware ontberingen besloten we de terugweg met een taxi naar het hotel te gaan. Na een prijsafspraak te hebben gemaakt, ging de chauffeur enthousiast op weg naar het aangewezen hotel. Het was eigenlijk helemaal niet zover maar de reis duurde nogal even. Uiteindelijk werden we bij het verkeerde Lanna hotel afgeleverd. Na excuses van de chauffeur werden we toch nog goed afgeleverd.
Ondertussen hadden we al wel ontdekt waar onze kleding gewassen kon worden. In Bangkok hebben we in het hotel een broek laten wassen. Nu hebben we een rugzak vol weggebracht. Die is morgen klaar en kost minder dan de broek in Bangkok. Nu nog even het resultaat afwachten.
Vanavond zijn we naar de nightmarket geweest. En zoals het goede Nederlanders betaamd, hebben we stevig onderhandeld. Er wordt wel eens zielig gedaan, maar dat kunnen wij ook.
De portomonnee wat lichter, en een hoop waardevolle spullen rijker keerden wij tevreden terug naar het hotel.
Dat we vanmiddag naar de oude binnenstad zijn geweest, en ook nog hebben gezwommen is voor de lezers niet interessant.
Morgen gaan we fietsen in de natuur buiten Chiang Mai: langs rijstvelden, traditionele dorpjes met huizen op houten palen
e.d.
We zullen het morgen gaan beleven. 't Is eigenlijk best wel heet hier.

woensdag 6 juli 2011

Vervolg reis Thailand

De afgelopen dagen was het wat lastig om de blog bij te werken. Het tegelijkertijd overzetten van foto's en bloggen is te veel van het goede. Nu, voor ons laat, werk ik de blog bij. Foto's komen morgen. Voor ons alweer eergisteren, gingen we met taxibusjes naar de floating market en een bezoek brengen aan het oorlogsmonument River Kwai. Hoewel het al met al een lange zit was, zo'n 8 uur in een taxibus, hebben we ons goed vermaakt. De floating market was weer een bijzonderheid op zich. Het dorp waar de drijvende markt
wordt gehouden, is gebouwd aan en op het water. Op het water wordt handel gedreven. Er wordt ter plekke bereid voedsel, fruit en allerlei prullaria aangeboden. Na een rondvaart door het dorp werden we de taxi's weer ingedreven. Na een prima Thaise lunch werden we naar de River Kwai gebracht. We hebben het museum bezocht en over de brug gelopen. Dit bezoek viel wat tegen omdat we er ons iets anders van hadden voorgesteld. Ons beeld over de River Kwai is anders dan hier. Gisteren heeft onze gids JJ ons naar en door Ayuthaya geleid. Dit was weer een bijzondere belevenis. Gisteravond zijn we met een tuktuk door Ayuthaya gereden om de prachtig verlichte tempels te bekijken en te fotograferen. Hoewel we van te voren 'flink' onderhandeld hadden en een prijs afgesproken, kwam de chauffeur daar achteraf op terug. Na enige discussie hebben we meer betaald maar minder dan hij uiteindelijk vroeg. Of we elkaar door de taalbarriere wat minder goed hadden begrepen, of dat hij een slaatje uit ons wilde slaan weten we niet. We hebben voor ons gevoel een nette prijs betaald, hoewel dat voor onze begrippen weinig blijft. Terwijl ik dit schrijf, zitten we in de trein naar Chiang Mai. Het station in Ayuthaya waar in de trein zijn gestapt ligt op een paar honderd meter van het hotel. Ik ben met de koffers in een tuktuk naar station gebracht, voor 50 baht. Dat is toch al gauw weer een dikke euro.... De treinreis naar Chiang Mai is een lange zit. De eerste 6 uur was het landschap vanuit de trein niet spectaculair te noemen. Het eerste stuk van de reis was het landschap heel vlak. Op die vlaktes waren rijstvelden met mooie vogels te zien. Het tweede gedeelte van de reis werd het landschap glooiender om over te gaan in bergachtig gebied in de jungle. De spoorwegen hier werken volgens een manier die bij ons vele jaren geleden is afgeschaft: Op de stations wordt met vlaggen aangegeven of het sein veilig is, niet alleen op stations waar de trein stopt, maar bij ook alle andere stations; bij ieder huis of weg wordt getoeterd. De seinen worden mechanisch bediend. In de trein is het (te) koud door een instabiele airco. We moeten ook wat te zeuren hebben tenslotte.

zaterdag 2 juli 2011

Dag 2 Bangkok

Gisteren zijn we naar het hoogste gebouw van Bangkok geweest. We hebben binnen van het uitzicht genoten op de 83ste verdieping. Vervolgens zijn we naar de 84ste verdieping gegaan om daar een enorme regenbui aan zien te komen. Dit heeft tot mooie foto's geleid, maar het uitzicht was daar wat minder. Normaal is daar een rond de wolkenkrabber draaiend plateau, maar werd door de weersomstandigheden uitgezet.


Vandaag zijn we naar het Grand Palace geweest, de bloemenmarkt en de Chinese wijk.
Om bij het Grand Palace te komen, zijn onder begeleiding van onze gids JJ met een 'waterbus' richting paleis gegaan. Wat een vaart hebben die boten. Vervolgens zijn we vanaf de aanlegplaats verder gegaan met 2 tuktuks om bij het Grand Palace aan te komen.



De rondleiding door en om het paleis geeft een aardig beeld van het koningshuis en het Boedhisme.
Vervolgens zijn we na een lunch met een 'waterbus' naar de bloemenmarkt gegaan. Je zou iets van een veilinghal verwachten, maar ook hier zitten mensen in kraampjes langs de straat bloemstukjes en boeketten te maken. Als je de prijzen van de bloemen ziet, dan krap je in Nederland nog een keer achter de oren...


Na de bloemenmarkt zijn we weer met de boot naar de Chinese wijk gebracht. Deze wijk heeft een andere uitstraling dan de eerdere wijken die wij gezien hebt.
Als je bedenkt wat voor soorte vlees, vis, groenten, fruit en kruiden wij vandaag gezien hebben, dan steekt de Nederlandse keuken saai af met hier.

Als je maar een voet buiten het hotel zet, wordt je van alle kanten belaagd om een taxi of tuktuk te gebruiken. Toen wij van de Chinese wijk met een taxi naar het hotel wilden, was het moeilijk die te krijgen.
We zijn in twee groepjes, 1 in een tuktuk en 1 in een taxi naar een metrostation gegaan. Met de metro zijn we richting hoetel gegaan, om daar met een taxi te worden afgeleverd.

I.v.m. de verkiezingen morgen zijn er blijkbaar minder taxi's beschikbaar en degenen die beschikbaar zijn rijden uitsluitend korte ritjes. Waarschijnlijk omdat dat meer oplevert.

Morgen gaan we naar de drijvende markt en de River Kwai.

vrijdag 1 juli 2011

Vliegreis en eerste indruk Bangkok

Zo, en dan nu de eerste ervaringen met vliegen en een indruk van Bangkok.
De vlucht was een ervaring op zich, waarbij de verzorging prima was. Om 15.30 uur een maaltijd en om 23.30 uur 'een ontbijtje'.
Omdat dit voor ons de eerste keer vliegen was, viel ons op dat de Boeing 737-400 behoorlijk wat lawaai produceerde, wat een herrie. Daarnaast moesten regelmatig de riemen vast omdat er sprake was van turbulentie. Een hoop geschud in het vliegtuig, maar niet iets waar we ons zorgen over hebben gemaakt .
In tegenstelling tot de verwachting, werd het toch donker gedurende de reis.


Vanmorgen, rond een uur of 7 Bangkoktijd, konden we vlot het land in. De temperatuur was hoog en het regende. Dat hoort bij dit seizoen. 
We werden keurig opgewacht door onze gids van de reisorganisatie, die ons naar het Eastin Hotel bracht.

Na een paar uurtjes slaap zijn we te voet Bangkok gaan verkennen. In eerste instantie in de regen, later werd het droog. Degenen die de Beverwijkse bazaar kennen, dit is een mega-megaversie daarvan.
't Is nog oppassen ook, want het verkeer rijdt hier links, maar niet iedereen schijnt dat door te hebben...
Onze lengte brengt met zich mee dat we ook de hoogte in de gaten moeten houden, alsmede de verschillen in bestrating en voorzieningen daarop.
Vanavond, tegen zonsondergang, gaan we naar het hoogste gebouw van Bangkok. Is hier vlakbij.
Gaan we vanaf de 84ste verdieping over Bangkok heenkijken.
Je schijnt daar ook te kunnen eten. Dat zien nog wel even.