donderdag 7 juli 2011

Fietstocht in de natuur bij Chiang Mai


Zoals we in de vorige blog al aangaven, vandaag onze belevenissen van de fietstocht.
Vanmorgen werden door onze gids met de auto opgehaald.
Toen we op het vertrekpunt van de tocht aankwamen, stonden de fietsen al klaar. Net als koel drinkwater voor onderweg.
Eerst kregen we uitleg over de werking van de fietsen, om na een proefrondje op het terrein van het vertrekpunt de tocht te beginnen. Waar we aan moesten wennen was dat we links van de weg moesten fietsen. Dat went vrij snel, hoewel de neiging rechts te gaan rijden, wel aanwezig bleef.
Onderweg werd allerlei uitleg gegeven.
We zagen een oma met een kleinkind vis vangen in een beekje en zijn op een lokale boerderij geweest. We weten nu waarom de oorspronkelijke huizen op palen zijn gebouwd. Dat de huizen twee trappen hebben, een woon- en slaapkamer en een apart kookgebouwtje. Voor de opslag van rijstzaad heeft de boer een apart gebouw op palen, zonder trap.
Op de boerderij zagen we naast een hertensoort, waarvan de geweien wordt gebruikt voor medicinale doeleinden en als voedsel, allerlei plantensoorten die bij ons in de huiskamer voor de sier staan.
Na dit bezoek zijn we naar een rijstveld geweest, waar in de brandende zon een aantal dames bezig waren de opgekweekte rijstplantjes uit de grond te trekken en samen te binden in bosjes. Lucie, Franka en Kyra hebben dit ook even uitgeprobeerd. De boer, tevens burgemeester, sneed de bosjes rijstplanten af op een bepaalde lengte. Deze rijstplantjes worden in de bekende onder waterstaande grond geplant.
In deze omgeving wordt twee keer per jaar rijst geoogst.
Na dit indrukwekkende bezoek zijn naar een stuwmeer geweest.
Dit stuwmeer zorgt voor voldoende watertoevoer van de rijstvelden en voor electriciteitswinning.
Hierna was het de hoogste tijd voor een prima verzorgde lunch.
De tocht werd vervolgd naar een Boedistisch crematorium. Dit is nou niet direct het eerste wat bij je opkomt om te gaan doen tijdens een vakantie, maar met de goede uitleg van onze gids gaf dit een goed beeld over de leefwijze hier. Wij vonden dit heel indrukwekkend.
Als laatste onderdeel stond een bezoek aan een 'basisschool' op het programma. De school bestaat uit 3 onderdelen: kleuters (t/m een jaar of 5; dan 6 klassen 'basis'; met een vervolg tot een jaar of 15.
Daarna zijn er vervolgopleidingen mogelijk. Kinderen gaan in uniform naar school. We zijn de hele school doorgeweest, in de klassen geweest, en zelfs met een muziekles meegedaan. Bij de grotere kinderen, die engels als vak hebben, was enige communicatie mogelijk. Leerlingen van een van de klassen waren bezig met een soldeerbout van plastic flessen siervoorwerpen te maken. Heel leuk om te zien.
Voor ons was dit tot nog toe een van de hoogtepunten van onze rondreis door Thailand.

2 opmerkingen:

  1. Hallo buurtjes leuk om te lezen hoe jullie je vermaken in het verre Thailand. Veel interessante dingen.Lijkt een hele belevenis zeker na zo'n dagje fietsen aan de linkerkant van de weg.

    Veel plezier en groeten van Edith en Harry

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo daar,

    Jullie zien op deze manier wel het echte Thailand. Leuk om te lezen wat jullie doen.

    Groet,

    Wikje

    BeantwoordenVerwijderen